COMFORT INSTALLATEUR

Zelfredzaamheid van de ouderen vergroten en de mantelzorger

ontlasten door praktische en technische zorgoplossingen!

In Nederland moeten we met het huidige beleid steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dat geldt voor oudere mensen, maar ook voor mensen met een beperking zoals dementie, slechtziendheid, copd en een lichamelijke beperking. De ondersteuning die zij nodig hebben, is steeds meer in standaard woningen beschikbaar.

In het geval van dementie blijven ouderen steeds langer thuis wonen, al dan niet ondersteund door een professionele zorgverlener. Opname vindt minder snel plaats dan vroeger, en het is voor de dementerende vaak ook beter om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Herkenning is immers een stukje houvast bij het verliezen van het geheugen.

De zorg voor een dementerende is vaak heel belastend voor de mantelzorgers, technische zorgoplossingen kunnen de draaglast verlichten! Als Comfort Installateur gaan we in gesprek met de klant om samen de hulpvraag te bepalen: Wat heeft de klant nodig om zo lang mogelijk veilig en comfortabel zelfstandig thuis te blijven wonen?

Om aan deze hulpvraag te kunnen voldoen zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met diverse partijen om zo een totaal pakket aan te kunnen bieden voor aanpassingen in en om de woning die aansluiten bij de situatie en leefstijl van de klant.


Aan wat voor aanpassingen kunt u hierbij denken?

Invloed van licht
Verkeerd licht kan leiden tot stemmingswisselingen en zelfs agressie.
Een goed lichtplan -1000 lux tussen 9.00 uur en 18.00 uur zorgt dat de verzorgde beter slaapt, en het
dag- en nachtritme niet omgedraaid wordt.

Zorg op afstand door gebruik van domotica (op afstand een woning kunnen beheren)
Door het koppelen van een (bestaand) personenalarm is het bij een acuut probleem mogelijk dat de kinderen of andere mantelzorgers automatisch worden gebeld.
Zij kunnen op hun tablet of smart Phone(via een alleen bij nood geactiveerde camera) ‘live’ in de woning kijken wat er aan de hand is.

Verder is het mogelijk om s ‘avonds vanuit de eigen woonkamer (via een smart Phone of tablet) te checken of bij de verzorgde de gordijnen/rolluiken dicht zijn, de kookplaat uit staat, het licht op de nachtstand staat en het personenalarm in werking is.

domotica-afbeeldingen

Toegang tot de woning verbeteren
Drempels, deuren, sloten en bereikbaarheid verbeteren. Verlichting dat automatisch aangaat als je bij de woning aankomt. Grote afstappen kunnen kleiner gemaakt worden om het valrisico te beperken. Het rolstoel toegankelijk maken van de woning door plaatsing van een toe rit voor de woning.

Aanpassing intercom
Hierbij kunt u denken aan extra intercom toestellen, beeldcamera en bediening van de voor- of achterdeur op afstand of draadloos.

Badkamer aanpassingen
In de badkamer kan een handdouche geïnstalleerd worden zodat de verzorgde zittend kan douchen, water dat uit de douche naar beneden valt kan bedreigend overkomen. Het plaatsen van een deelbaar douchescherm zodat de verzorger naast de bewoner kan staan en zelf tijdens het wassen droog blijft.

Thermostaatkranen kunnen geplaatst worden om verbranding te voorkomen, deze kunnen zo worden ingesteld dat de bewoner de temperatuur niet zelf kan aanpassen.

Kijkend naar de toekomst kunnen er voorbereidingen worden getroffen voor het aanbrengen van handgrepen, een alarmsysteem of het aanbrengen van contrast in het tegelwerk om bijvoorbeeld de plaats van de wastafel of het toilet makkelijk te herkennen. Er kunnen aangepaste sloten op de badkamer en het toilet worden aangebracht, zodat ze ook van buitenaf te openen zijn. Een lichtroute op de vloer helpt de verzorgde de weg te vinden naar het toilet/badkamer.

Gezonde leefomgeving
Hierbij kunt u denken aan het vervangen van vloerbedekking voor niet stof vasthoudende bedekking als laminaat en linoleum. Het verwijderen van radiatoren en aanbrengen van vloerverwarming en het aanbrengen van een geregeld ventilatie systeem.

rookmelder

Keuken aanpassingen
Het gasfornuis kan vervangen worden voor een inductiekookplaat dat automatisch afslaat als er een brandalarm is wat door rookmelders in de woning gedetecteerd is.
Net als in de badkamer kunnen er thermostaatkranen geplaatst worden.

Contrasten bepalen
De juiste kleuren op de wanden zorgen ervoor dat de verzorgde zo min mogelijk wordt geprikkeld. Vereenvoudigen van de woning
Geen losse snoeren, maar wel beveiligde stopcontacten in een contrasterende kleur.

Vergroten van de veiligheid/vrijheid
Er zijn met behulp van domotica mogelijkheden om de verzorgde te traceren middels gps. Er is een zorg riem, horloge of een app op de smart Phone, waarmee de verzorgde kan worden gelokaliseerd en niet hulpeloos ronddwaalt.

Hulpmiddelen in de woning
Hierbij kunt u denken aan vaste hulpmiddelen zoals een traplift of railconstructie om de bewoner via een draagbaar vanuit het bed naar de woonkamer, badkamer of elke andere plek in de woning te brengen zonder dit over de grond te doen.

De Beij Elektra B.V. en Installatiebedrijf van Walraven b.v. hebben zich gespecialiseerd in de installatie van technische en praktische zorgoplossingen door het volgen van een training in de modelwijk Technologie Thuis Nu!

We zijn ingeschreven in het Register van Comfort Installateurs http://www.uneto-vni.nl/comfortinstallateur en www.huistest.nl wat inhoudt dat zij u op het gebied van comfort en veiligheid in en om de woning een passend advies kunnen geven en zorg dragen voor de uitvoering van de aanpassingen.

Wilt u informatie, uitleg of persoonlijk advies, dan kunt u contact opnemen met:
Driek de Beij 06-50282528 www.debeij.nl
debeij-elektra-logo
Guido van Walraven 06-45896653 www.walravenbv.nl
logometpayoffvanwalraven450